Най-трудните 10 неща да бъдеш сватбен фотограф.


2017-07-23

Когато прегледах десетте неща за това да бъдеш сватбен фотограф, бях впечатлен. Един невероятен ден, който да заснема, а и факта че имам възможността да бъда част от този важен момент в живота на клиентите ми, за мен е голяма чест.

Но, както при всяка професия, съществуват плюсове и минуси. Това е трудна работа и не всеки е подходящ за нея. 

Сега бих искал да споделя статия, която прочетох съвсем наскоро, която не е само полезна, но и разкрива няколко истини за трудностите в тази професия - да бъдеш сватбен фотограф.

 

1. Започването

Когато се насочите към сватбената фотография ще се сблъскате с известни трудности. Трябва ви опит, за да бъдете наемани по-често, но и трябва да ви наемат, за да натрупате опит. Това е голямо предизвикателство и е трудно за всеки, който започва със сватбена фотография. Някои ще започнат като помощници на вече утвърдени фотографи, други пък биха се забавлявали снимайки приятел или член на семейството. Така или иначе, се изисква усърдна работа и упоритост, за да получите необходимия опит.

 

Не само, че е трудно просто да си намерите работа, но е и голяма инвестиция на пари, за да притежавате всичката необходима техника за заснемане на сватбения ден. Тези събития изискват набор от различни обективи, светкавици, батерии, карти памет и други аксесоари!  Това сa много пари, за които трябва да се бръкнете преди да стартирате бизнеса. Като за начало, бихте могли да наемете необходимото оборудване, за да направите първите няколко сватби, но ако сте наистина сериозни, за да навлезете в бизнеса, в крайна сметка ще трябва да направите една сериозна инвестиция.

 

2. Бизнес

Тази точка спокойно може да бъде разделена в поне 5 точки, защото има толкова много аспекти на бизнеса за сватбената фотография. Първото е просто да разберете как да започнете. След това, като собственик, бързо осъзнавате, че сте отговорни за всички работни звена в собствената ви фирма. Вече сте счетоводител, касиер, маркетингов отдел, графичен дизайнер, отдел за обслужване на клиенти, секретар, шофьор, хамалин и почти всякакви други длъжности, които можете да си представите. Освен всичките тези отговорности се налага непрекъснато самоусъвършенстване, развиване и придобиване на нови знания.

 

3. Огромно количество работа

След като разберете колко усилия се изискват, за да поддържате бизнеса си, няма да се изненадате, че да бъдеш сватбен фотограф е наистина много работа. Това включва самия работен процес и като добавим всички допълнителни неща като маркетинг, брандинг, документиране, ценообразуване, счетоводство - ще започнете да виждате защо сватбените фотографи нямат достатъчно време за сън. Има един известен мит за фотографите, който се разпространява твърдейки,  че ние работим само по един ден от седмицата и правим много пари. Всъщност ние обикновено работим нормална 5-дневна седмица, провеждаме срещи и ангажименти за снимане вечер, обработваме снимки през деня, а и заснемаме сватби в събота. Да, това е огромно количество работа.

 

4. Баланс

С цялата тази работа идва предизвикателството на баланса. Сватбите могат много лесно да обгърнат целия ви живот. Намирането на свободно време просто да бъдеш човек, а не сватбен фотограф, е наистина трудно. Отношенията с приятели и семейство също могат да страдат, тъй като обикновено не сте свободни в петък или в събота в периода на сватбения сезон. Изолиращо и напълно изтощаващо е да  бъдете толкова погълнати от едно нещо. Без равновесие и баланс между професионалния и личния живот, е лесно да загубите страстта и любовта към работата, която е необходима за висококачественото й изпълнение.

 

5.Сезонност

В почти всички части на света сватбите са сезонни. Или става твърде студено през зимата, или твърде горещо през лятото, така че през тези месеци ще се окажете без почти никаква работа. Не е изненада, че това затруднява плащането на сметките! Можете да се опитате да направите достатъчно пари през сватбения сезон, за да имате през останалата част от годината или да намерите начин да продължите да печелите пари, когато сватбите спират. Това е голямо предизвикателство

 

6. Постигане на добър живот

Директно, без да увъртам, трудно е да имаш добър живот като сватбен фотограф. Трябва да бъдете перфектни във фотографията и успешни в бизнеса. Трябва да се адаптирате към непрекъснато променящия се пазар и да разберете как да се откроите от тълпата. Трябва да решите проблема със сезонността и да формирате цените си интелигентно, за да реализирате печалба.

 

7. Справяне с отговорностите

Сватбите не идват с повторения или дублажи. Имате само един шанс да уловите ходенето по пътеката, първата целувка или букета. Не само трябва да имате достатъчно технически умения, за да сте сигурни, че можете да направите тези ценни снимки, но и вие трябва да можете да се справяте с такова напрежение и все пак да мислите творчески! Това със сигурност става по-лесно с времето, колкото повече снимате, толкова и по-подготвени сте, но никога не бива да губите това разбиране, че заснемате събитие, което е веднъж в живота.

 

8. Психически и физически изтощителни фотосесии

Сватбите обикновено са най-малко 8 часа, обикновено достигат до 14 часа. Това време изисква непрекъснато умствено и физическо усилие, тъй като следваме булката и младоженеца навсякъде, документирайки преживяванията им. Хапването на крак и пиенето на енергийни напитки ви помага да преживеете деня, но след това имате така наречения "сватбен махмурлук". Неделята е необходима само за възстановяване! Дългите часове носейки толкова много техника се трупат на гърба и раменете ви, а ако не сте внимателни, лесно можете да се дехидратирате. Можете да се справите с всичко това, единствено трябва да останете положителни и весели във всеки един момент!

 

9. Доставяйки удоволствие на широк кръг хора

Вашата непосредствена близост до булката и младоженеца през целия ден означава да сте в контакт с всички важни хора (родители, организатори, официални гости и др.). Много от тях са хора, на които всъщност трябва да правите снимки, така че и тях трябва да ги насочвате как да позират пред обектива. Много от тях притежават интерес не просто към самия ден, но и по начина по който ще изглежда на снимките. Ще се сблъскате с  предизвикателството да се харесате на всички! Това определено е възможно, но изисква много усилия, разбиране, гъвкавост и най-вече търпение. Бонусът е, че колкото по-добре си вършите работата, толкова по-вероятно е да получите обратна връзка от широк кръг от хора, а не само от булката и младоженеца!

 

10. Намиране на вашия уникален стил

Вече сме изброили девет трудни неща и дори не сме се докоснали до сватбата! Заснемането на сватбения ден изисква различни фотографски умения. Най-голямо предизвикателство е намирането на ваш собствен уникален стил. Сватбената индустрия може да изглежда все по-обсебена от различни тенденции всяка година, а половината фотографи и три четвърти от блоговете следват примера. Булките са повлияни от всички тези източници и търсят фотографа, който би ги заснел в същия стил. Изглежда по-лесно да се качите на борда и да повтаряте, това което всички правят, за да постигнете успех, вместо да тръгнете по свой собствен път. Но тенденциите са непостоянни същества, и всяка следваща година ще бъдат съвсем различни от предходната.

Стилът ще се развива, докато се развивате като творец. Ключът към уникалността е да не се обръща внимание на това, което правят всички останали фотографи и да се обръща внимание на собствения личен глас. Потърсете вдъхновение навсякъде, освен в сватбената индустрия. Проверете какво се случва в света на графичния дизайн или посещавайте музеите редовно. Колкото по-разнообразни правите вашите възприемания, толкова по-уникален ще бъде стилът ви, толкова повече ще се откроите и по-лесно ще бъде да се издигнете над останалите!

Най-важното нещо, което можем да изведем от казаното до тук, е че трябва да влезете в индустрията с реалистични очаквания за това, което ще ви коства, за да бъдете успешни.

В края на краищата да сте сватбен фотограф означава, че можете да ядете много и много вкусна торта, и това е знак за наистина вълшебна работа!

Source by Lauren Lim
Следваща статия